Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pedagógusok kompetenicamintázata

 

A pedagógusok kompetenciamintázata – A pedagógusok kompetenciamintázatának és a ráépülő fejlődési tervének vizsgálata

 

A teljes kutatás itt elérhető: https://neteducatio.hu/wp-content/uploads/2017/07/P--ll-Viktoria-A-pedagogusok-kompetenciamint--zata.pdf

 

A pedagógus életpályamodellt, a pedagógus portfóliót, a minősítést átfogja a meghatározott 8 pedagóguskompetencia,borito3.jpg.png amelyek a „mesterségbeli tudás” fő területeit alkotják.

A kompetenciamintázat egy értékelő-összesítő skála, mely megmutatja, hogy a kitöltő önértékelése alapján mind a 8 pedagógus kompetenciát milyen szinten birtokolja. Egyértelműen leolvasható, hogy az önértékelése alapján melyik az erőssége, és melyiket kell hangsúlyosabban erősíteni.  A pedagógus-kompetenciamintázat és az erre épülő fejlődési terv lehetővé teszi a gyakorló pedagógus számára, hogy más perspektívából tekintse át a szakmai kompetenciáit, meglássa azokat a területeket, amelyeket koncentráltan fejleszteni szükséges, és képes legyen arra, hogy projektszemléletben gondolkodva reális fejlődési tervet készítsen a saját szakmai munkájához.

A Neteducatio Kft. által akkreditált Pedagóguskompetenciák az óvodapedagógiai munka gyakorlatában – továbbképzés óvodapedagógusok számára továbbá a Pedagógus kompetenciák az tanítói/tanári munka gyakorlatában – továbbképzés tanítók/tanárok számára című, a pedagógus-életpályamodellre épülő továbbképzések egyik ellenőrző feladata a résztvevő saját pedagógus-kompetenciamintázatának és az arra épülő egyéni fejlődési tervének az elkészítése, melyek eredményeit összesítettük. A pedagógusok kompetenciamintázatának a vizsgálatának a célja, hogy képet kapjunk arról, hogy a továbbképzésben résztvevő pedagógusok milyen kompetenciamintázattal rendelkeznek, mely kompetenciát birtokolják magasabb és alacsonyabb szinten. A kompetenciamintázatok és a ráépülő fejlődési tervek összegzése során a kompetenciák szintjeinél az óvodapedagógusok és a tanítók/tanárok között különbségek mutatkoztak.

 Az egyén kompetenciamintázata és az erre épülő fejlődési terve a pedagógus portfóliót értékelő szakértők számára is jó alapot szolgáltathat, hiszen képet kaphatnak arról, hogy a pedagógus hogyan értékeli a saját kompetenciáit, és miként kívánja azokat fejleszteni. A fejlesztési terv továbbá képet ad a pedagógus szakmai hozzáértéséről, milyen lehetőségeket lát, vesz számba.

Kulcsszavak: pedagóguskompetenciák, pedagógus-kompetenciamintázat, pedagógus életpályamodell, pedagógus-továbbképzés